До няколко месеца: Испания разполага изтребители у нас

Испания разполага изтребители в България и Румъния. Това ще се случи до няколко месеца, като от кралството потвърдиха новината, предаде предаде Франс прес, цитирана от dariknews.bg.

Целта е да бъде подсилен източният фланг на НАТО, в рамките на стратегията за възпиране, на фона на руската инвазия в Украйна.

Испанското министерство на отбраната съобщи в комюнике, че

между средата на ноември и началото на декември

ще изпрати в България шест изтребителя „Юрофайтър“ със 130 военни, които ще изпълняват тренировъчни мисии за еър полисинг. От декември до края на март 2023 г. в Румъния ще бъдат разположени осем изтребителя Ф-18М също със 130 души персонал от испанските военновъздушни сили.

В комюникето пише още, че от 17 октомври в Румъния е инсталиран „радар за въздушно наблюдение с голям обсег“. Той се намира в базата „Скиту“, където ще остане до края на март или до края на юни 2023 г.

Радарът е активен 24 часа в денонощието благодарение на 38 военни, изпратени да го поддържат. Това позволява „да бъде контролирано въздушното пространство по източния фланг на НАТО“, отбелязва испанското министерство на отбраната.

В комюникето се обяснява, че по този начин Испания участва в усилията „на съюзниците за реакция и възпиране“. По-конкретно като

„осигурява въздушен щит чрез увеличаване на редовните мисии

на военновъздушните сили“.

След руската инвазия в Украйна през февруари тази година страната вече изпрати 12 военни самолета в България, Литва и Естония, припомня АФП.

- реклама -