До края на май: Бият ни градушки, морят ни жеги

До края на май: Бият ни градушки, морят ни жеги. Природните аномалии в температурите ще варират от 10 до 35 градуса, код „Жълто“ в сряда.

В следващите две седмици метеорологичната обстановка ще е динамична, ще се редуват студени дни с такива с високи температури и нехарактерин за май жеги. Очаква се да ни бият силни градушки и локални поройни дъждове.Все по-често ще ни съпровождат гръмотевични процеси, повлияни от аномалиите в климата, които са характерни в последните години.

Точки

От вторник нататък започва нов гръмотевичен период с висок риск от градушки. През деня кратки валежи ще има в западните райони, докато в Централна и Източна България ще остане слънчево. Температурите ще достигнат до 28 градуса в Северна България.

В сряда гръмотевична облачност ще се образува на много места в страната. Жълт код за опасно време е издаден за почти цяла България, става ясно от сайта на НИМХ. Единствените области, които няма да бъдат засегнати са Шумен, Добрич, Разград, Силистра, Варна и Търговище, А предупреждението е за обилни валежи и гръмотевици.

НИМХ

В четвъртък и петък валежите ще продължат, като за трите дни в отделни точки на Западна и Централна България ще се акумулират валежи до 60-70 литра на квадратен метър.

Места

Преовлажняването на земята е предпоставка за повишаване на речните нива, а в планинските райони – за активиране на свлачищни процеси. Ще се понижат и дневните температури – най-прохладно ще е в четвъртък и петък с преобладаващи температури между 13 и 18 градуса.

През почивните дни времето ще се успокои – валежите ще са на малко места, а температурите ще тръгнат нагоре, пише Нова телевизия. В дните преди средата на месеца времето ще остане неустойчиво, с локални гръмотевични валежи.

От 15 май нататък първоначалните прогнози сочат по-стабилен слънчев период с по-малко смущения, който ще обхване дните поне до 20 май. Има изгледи тогава да се реализират и най-високите майски температури – до около 35 градуса. При такъв сценарий обаче всяко смущение ще създава висок риск от мощни гръмотевични бури с градушка.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено