патрулни кораба

До края на годината купуваме два патрулни кораба

До края на годината България да може да закупи 2 многофункционални патрулни кораба на стойност 80 млн. лева. Такава надежда изрази военният министър Николай Ненчев по време на военноморското международно учение „Бриз – 2016“.

Борисов отново зове за демилитаризация на Черно море

Ненчев припомни, че през тази година беше утвърдена Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България.

 Горанов: Има пари за самолети и кораби

По-рано по време парламентарния контрол, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че модернизацията на армията с осем бойни самолета и два многоцелеви кораба може да се поеме от приходите в бюджета.

Първоначалната идея бе военната техника, която е на стойност 2.3 млрд. лева да бъде закупена с държавно гарантирани заеми. Днес обаче Горанов обяви, че са направени разчети и при прогнозите за изпълнение на бюджета плащането може да стане от хазната.
През юни парламента одобри започването на преговори за покупката на една ескадрила бойни самолети и два многоцелеви кораба.

БСП: Държавата няма парите за модернизация

От БСП обаче смятат, че държавата няма как да плати сумата от 2.3 млрд.лева и бюджетната рамка за следващите няколко години не може да понесе такъв разход. Още при гласуването на модернизацията в парламента, БСП не подкрепи решенията за закупуване на нови самолети и кораби за армията. Единствено бившият военен министър Ангел Найденов гласува в разрез с парламентарната група.

- реклама -