храна храните двоен стандарт ЕП ЕК

До края на годината двойният стандарт само го отчитаме, глоби – след 01.01.2020 г.

„Директивата срещу двойните стандарти влиза в сила от 1 януари 2020 г. и тогава нелоялните търговски практики ще бъдат санкционирани.“ Това каза пред журналисти председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Той представи резултатите от проведено проучване в рамките на проект за установяване на нелоялни търговски практики.

„В момента, в който влезе в сила законът, нелоялната търговска практика ще бъде санкционирана, независимо дали е храна, перилен препарат или друг продукт“, посочи той.

„Аз съм оптимист, че директивата много бързо ще навлезе и в националното законодателство, защото по този въпрос съществува пълен консенсус“, добави Маргаритов. Той допълни, че на този етап не може да каже в кои хранителни продукти българите сме били най-много ощетени от качеството на храните. За новите проучвания проби ще бъдат вземани от София, Пловдив, Русе и Бургас.

 

Масло, прясно мляко, моцарела и чедър са млечните продукти, които ще бъдат сравнявани за двоен стандарт от КЦП по проект финансиран от ЕС.

Проучването ще обхване още шест продуктови групи: спиртни напитки, макаронени изделия, сладкиши, зехтин, подправки и консерви. От сладкишите ще се сравняват шоколад, бонбони и бисквити.

- реклама -