До края на деня спираме влизането на руски коли у нас

До края на деня спираме влизането на руски коли у нас, обяви директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов. България е напълно готова за Шенген.

„Ние работихме от четвъртък до вчера много активно. Сигурен съм, че до края на деня забраната за влизане на руски автомобили у нас ще почне да действа и на територията на България, като искам да вметна, че за товарните автомобили тя работи от няколко месеца“, заяви в „Денят започва“ по БНТ директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.

Забраната засяга не само автомобили, но и стоки. Златанов не можа да посочи колко руски коли влизат у нас месечно, но уточни, че не са много.

Забраната беше въведена от ЕК на 11 септември, а в събота депутатът от ДПС Делян Пеевски призова правителството незабавно да я въведе. Тя вече е в сила в Литва, Латвия, Естония, Полша, Финландия, а от днес и в Норвегия.

Във връзка с позицията на Австрия относно влизането на страната ни в Шенген, Златанов беше категоричен:

„Има поредица совалки между България и Австрия. Трябва да ги разделим на политически и професионални. Моето посещение беше изцяло в професионален аспект като изложихме нашето виждане за това, доколко сме готови. Ние сме готови на 100% професионално, като професионален аспект. Нямаме различия с колегите от Австрия. Изцяло решението явно ще бъде политическо“.

„По всички професионални аспекти ние имаме напредък и решението ще бъде политическо и предполагам, че се дължи на вътрешнополитически проблеми. Ние сме готови да влезем изцяло, като „Гранична полиция“, „Митница“ и т.н. Издържали сме всички проверки и през изминалата година. Всичко е наред“, допълни Златанов.

- реклама -