сн. БГНЕС

До къде ни доведе големия преход 31 години след падането на комунизма у нас

Преврат, организиран от партийната върхушка, на 10 ноември 1989 г. сложи край на една епоха и постави началото на друга. Тодор Живков, който в продължение на 33 години управлява еднолично, беше отстранен от поста генерален секретар на партията, а страната пое курс към демократични промени.

Днес се навършват 31 години от тази паметна дата в историята на България.

Няколко месеца преди тези събития, е приет Указ №56, с който в известен смисъл се дава възможност за частна инициатива. Опашки от предприемчиви българи се извиват в съда, за да регистрират свой бизнес. За тези първи „лястовички“ на пазарната икономика председателят на тогавашните казионни профсъюзи Петър Дюлгеров докладва: „Това са хора, които откровено споделят, че им е дошло до гуша от това, че не могат да покажат онова, на което са способни. Но споделят също, че ги обвиняват едва ли не в печалбарство и шарлатанство…“

Ден преди свалянето на нашия Първи в Германия бе съборена Берлинската стена.

Живков – пречка за перестройката на Михаил Горбачов

Именно Горбачов започна процес на перестройката в бившия комунистически блок.

Преминаването към демократичен режим на управление в Източна Европа нямаше да се случи ако СССР не беше отпуснал примката. Едновременно с това, в съюза, гражданите изпитват последиците от провалилата се комунистическа планова икономика. И при все, че Горбачов не успява с икономическата реформа в собствената си страна, политиката му разрешава на другите съветски сателити да се откъснат от тежката си зависимост и да поемат по свой път.

Москва се намесва у нас чрез своите най-верни хора като Андрей Луканов

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са информирани. Но Живков е предаден дори от най-близките си съратници: Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Те дори не пожелават да го изслушат и приемат оставката му. За негов наследник като генерален секретар на БКП е утвърден Петър Младенов. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

След това драматично заседание на Политбюро у нас започват големи политически промени и преходът към демокрация и пазарна икономика.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет.

Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. БКП се отказва от еднопартийния модел на управление. Месец по-късно – на 11-13 декември, Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 година в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България.

Последиците от този преврат са сравними с тези от 9 септември 1944 г.

И при двете исторически събития беше сменена системата. Само че след 10 ноември тази смяна беше извършена бавно и постепенно, не толкова бързо и рязко, както след 9 септември.

Историци и съвременници на събитията спорят и са доста крайни в мнението си как точно България преминава от една система в друга. Според едни на 10 ноември е извършен преврат от партийната върхушка. Тодор Живков, който беше пречка за „перестройката“ на Михаил Горбачов, беше отстранен. Други твърдят, че Живков е бил „посъветван“ на няколко път от руския посланик в София да се оттегли, което той е смятал да направи така или иначе. Просто не му е била дадена възможност.

сн. БГНЕС

Трети смятат, че е извършена тиха революция, която е трябвало да отвори път на комунистическата олигархия и удължаване на нейното господство.

България по време на прехода

Страната ни извървя труден път към демократизирането си. Както се казва, „кокалът се пуска трудно“. Икономическите реформи в страната ефективно започнаха през 1997 година, а преди това преживяхме „танковете“ на Петър Младенов, „Лукановата“ зима, „Виденовата“ зима, банкови фалити, девалвация на валутата, мутренските времена.

В учебниците по история 45 години комунизъм са обяснени меко казано противоречиво, а събитията след това неясно.

А, Тодор Живков не доживя да бъде съден за престъпления към народа си.

Бившият първи умира на 5 август 1998 година, без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по времето на неговото управление. След смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.

сн. БГНЕС

А, оценките какво постигнахме за 31 години преход, всеки един от нас може сам да си направи…

 

- реклама -