До две седмици започват протести и на зърнопроизводителите

Председателят на асоциацията беше категоричен, че слънчогледът от Украйна се преработва в България и се изнася с роден етикет

До две седмици ще започнат протести на зърнопроизводители от цялата страна, по време на които ще бъдат затворени основните входни артерии на България. Това са решили членовете на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите на днешното си заседание, пише БНР.

Недоволството им е продиктувано от безмитния внос и липсата на фитосанитарен контрол на зърното от Украйна и от бездействието на държавата до момента.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите ще подготвят декларация с исканията си, като до протестни действия ще пристъпят след сформирането на служебен кабинет, заяви председателят ѝ Костадин Костадинов.

„Протестите по принцип ще бъдат в цялата страна – затваряне на основните пътища за внос на слънчоглед от Украйна – Силистра, „Дунав мост”, останалите колеги ще излязат по места в страната”.

Костадинов бе категоричен, че слънчогледът от Украйна се преработва в България и се изнася с роден етикет, което ще се отрази пагубно на бранша.

От 16 юни досега в страната ни е влязъл 280 000 тона слънчоглед и 6 000 тона пшеница. „Слънчогледът влиза директно в преработвателни предприятия и излиза като български продукт. Украйна е извън Европейския съюз и гледа ГМО. Не знаем какво е влязло в България”, каза Костадин Костадинов.

- реклама -