До дни 100% от случаите на коронавирус в Кипър ще са от варианта Омикрон

До дни 100% от случаите на коронавирус в Кипър ще са от Омикрон, прогнозира здравният министър Михалис Хаджипанделас.

Въпреки рекордното увеличаване на новозаразените през изминалата седмица, в болниците няма нито един пациент с новия вариант, предава БНР.

80% от случаите на коронавирус в момента в Кипър се смята, че са причинени от Омикрон, като се очаква в близките дни той да постигне пълно разпространение в страната.

На новия вариант се дължи безпрецедентният ръст на броя новозаразени през изминалата седмица, а в следващия период ще продължи по-нататъшното им увеличение, коментира здравният министър Михалис Хаджипанделас в неделя.

Почти 22 000 положителни случаи бяха установени в Кипър през изминалата седмица, като от понеделник до петък бяха поставени пет поредни рекорда на техния брой.

В последния ден на старата година бяха достигнати два абсолютни рекорда от началото на пандемията – почти 170 000 направени теста /при около 880 000 души население/ и 5048 новозаразени.

До момента не е установен хоспитализиран пациент с Омикрон.

През тази седмица ще бъде взета много голяма извадка от приети за лечение в болниците, за да се определи дали някои от тях са носители на този вариант, съобщи още здравният министър.

Днес на среща здравното министерство и ръководствата на болниците ще обсъждат план за увеличаване на интензивните легла, тъй като недостигът им засяга нуждаещи се пациенти без коронавирус.

- реклама -