До часове: Внасят предложението на Франция за кризата със Северна Македония в парламента

Предложенията на френското председателство за вдигане на ветото на България за започване на преговори на Северна Македония с Европейския съюз ще бъдат внесени до часове в НС, предава БНГЕС.

В четвъртък в Народното събрание се състоя среща на френския посланик Флоранс Робин с депутати от Групата за приятелство между България и Франция.

На срещата, която е започнала в 11.00 часа, тя е заявила, че до часове внасят френските предложения и се надява те да бъдат гласувани в следващите дни, както е постигната договорка.

Тази информация потвърждава написаното по-рано от БГНЕС, че премиерът Кирил Петков ще изпрати още днес френските предложения в Народното събрание. Петков се е похвалил, че „е запознат в подробности със схемата как ще стане всичко това“: „В четвъртък (16 юни, бел.ред.) ще бъде изпратено официално до всички държави-членки на ЕС, а аз утре лично го пращам в парламента“.

Това са били точните думи, с които се похвалил, и още, че: „Лично Еманюел Макрон и Олаф Шолц стоят плътно зад мене. Ще го приемем, и след това падаме и продължаваме“.

В сряда в самото начало на заседанието на Министерски съвет Петков изчете искането му, което бе прието веднага, „предложението на френското председателство веднага да се изпраща в Парламентарната комисия по външна политика“. С този ход Петков, освен че изолира всички от този важен въпрос, включително и МВнР, на практика крие от българското общество всичко, което еднолично е договарял и продължава да договаря с чужди дипломати.

Кирил Петков обещал през днешния ден и „брутална дипломатическа атака срещу всички български политици от страна на чуждите дипломати в София“.

Според него най-активни ще бъдат френските, германските и американските дипломати.

В сряда по време на изслушването на външния министър Теодора Генчовска в Народното събрание стана ясно, че Кирил Петков е обещал на еврокомисаря по разширяване на ЕС Оливер Вархеи още в края на зимата да вдигне ветото преди края на френското председателство, което приключва само след десетина дни на 1 юли.

Източник: Телеграф

- реклама -