Кирил Петков, гражданство, Конституционен съд, документи, гражданство

До 9 октомври Кирил Петков ще даде на КС документ за гражданството

Кирил Петков ще представи в Конституционния съд в указания срок – 9 октомври 2021 г., документа, удостоверяващ, че вече не е гражданин на Канада. Това съобщиха от пресслужбата на „Продължаваме Промяната“.

„Административният акт, получен по пощата, носи дата 20 август 2021 г. и удостоверява , че към тази дата Кирил Петков не е гражданин на Канада. Още на 21 април 2021 г. Кирил Петков подаде заявление за отказ от гражданство и върна своя канадски паспорт в посолството и, както многократно е заявявал, именно датата на волеизявлението за отказ от гражданство, а не моментът на връчване на административния акт показват неговата воля“, добавиха от „Продължаваме Промяната“.

Темата с гражданството на Кирил Петков датира от времето, когато той беше министър на икономиката в предишния служебен кабинет на Румен Радев. Президентът срещна остри критики за нарушаване на Конституцията, според която само български граждани могат да заемат поста министър.

Радев обаче отказа да внесе яснота по случая и не освободи Петков. А от ГЕРБ сезираха Конституционния съд. Магистратите изискаха документи от Кирил Петков, а той все още бави предаването им.

- реклама -