До 6 години затвор за пиратите в нета

Министрите решиха да обявят пиратството

в нета за престъпление, като предлагат поправки в Наказателния кодекс. Под ударите на закона ще попадат лица, създаващи условия за онлайн пиратство, чрез изграждане и поддържане на сайтове за торент тракери, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн размяна на пиратско съдържание и други дейности.

Все пак потребителите на сайтове за

споделяне на пиратски филми, музика и други обекти на авторското право няма да бъдат преследвани от закона.

“Законопроектът отговаря на отправените към държавата критики по Раздел „Специален 301“ от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството”, съобщават от Министерския съвет.

Предлаганото наказание е от една до шест

години лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева.

Законопроектът цели още да се преодолеят затрудненията при разследването и разкриването на престъпни посегателства спрямо множество защитени обекти на авторско или сродно на него право заради необходимостта от индивидуализиране на всеки обект или материален носител

поотделно, преди внасянето на обвинителен акт.

Предлагат се два алтернативни количествени критерия, при които престъплението ще се счита за довършено и ще е възможно внасянето на обвинение в съда – парична равностойност на един или повече от обектите, която да надхвърля десет хиляди лева или засегнати обекти, надхвърлящи петдесет броя. Редакцията заменя досегашната постановка за „големи размери“.

Променя се и режимът на отнемане на предмета на престъплението. Той ще се отнема в полза на държавата,

само ако принадлежи на извършителя.

В момента предметът на престъплението се конфискува независимо от това чия собственост е, което може да засегне трети добросъвестни лица.

Съпътстващи изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) разширяват предметната компетентност на следователите от Националната следствена служба.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено