бойлери проверка

До 3000 лева глоба за търговците заради липса на енергийни етикети на бойлерите

Липсата на енергиен етикет и информационен лист на български език. Това са нарушенията, които Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) констатираха при извършени проверки в магазини за битови електрически бойлери на територията на страната.

Нарушенията

За два дни екипите са проверили 304 търговски обекта в областните градове. От 391 проверени продукта, при 299 липсват техническите параметри за енергийна ефективност в инструкцията.

От всички проверени продукти – 3 са без СЕ маркировка, за което са съставени актове и са спрени от продажба. Още 2 акта са съставени за липса на инструкция на български език и за липса на наименование и адрес на производител. При останалите 82 продукта е даден срок за отстраняване на несъотвествията. Ако той не бъде спазен – следват актове и глоби.

бойлери проверка

Причината за фрапиращите три инцидента с избухнали бойлери през миналата година, като при единия имаше и смъртен случай, е неправилното свързване с тока, тоест, неправилен монтаж“, каза Мирослав Йотов, главен директор на Главна дирекция „Надзор на пазара“ към ДАМТН.

От 60 до 90 лева струва монтаж и демонтаж с гаранция от 5 до 10 години, като монтажът се заплаща отделно от цената на бойлера, но след това поддържането е безплатно. Търговската гаранция може да отпадне, ако бойлерът не е монтиран от правоспособни техници”, уточни още Йотов.

Санкциите

За всяко от нарушенията на търговците ще бъдат наложени санкции в размер до 3000 лева. Глобите са на стойност от 1 000 до 5 000 лв.

Правила за безопасност

Паралелно с проверките, на клиентите и проверяваните бяха предоставени над 7 000 информационни брошури с основните правила за безопасна работа и експлоатация на електрически бойлери, изготвени с подкрепата на Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ).

- реклама -