климатични

До 2050 г. може да има 143 млн. „климатични мигранти“

Над 140 милиона души в три развиващи се региона в света може да мигрират до 2050 г., за да избягат от ефектите на климатичните промени. Сред тях са намаляването на селскостопанската продукция, недостигът на вода и повишаването на нивото на морето. Това предупреди Световната банка в публикуван доклад, цитиран от Франс прес и БТА.

Според документа, ако 2050 г. не бъде направено нищо, потенциалните „климатични мигранти“ са 86 милиона в страните южно от Сахара, 40 милиона в Южна Азия и 17 милиона в Латинска Америка.

„Всеки ден климатичните промени стават все по-силна икономическа, социална и екзистенциална заплаха“, коментира главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Те принуждават хора, семейства и дори цели общности да търсят по-пригодни за живеене места, допълни тя.

Авторите на доклада са направили три проучвания с конкретни примери. Едното е за Етиопия, където населението може да нарасне с 85 процента до 2050 г. и миграцията да се увеличи заради понижаване на реколтите.

В друго проучване е разгледан Бангладеш, където „климатичните мигранти“ има опасност да станат най-много от всички други вътрешно разселени лица до 2050 година.

Последното проучване се фокусира върху Мексико, където се очаква да се увеличи миграцията от по-уязвимите от климатичните промени зони към градовете.

- реклама -