До 2050 г. електромобилите ще консумират 9% от световната електроенергия

До 2050 г. електрическите автомобили ще консумират до 9% от общото производство на електроенергия в света. Това съобщи информационна агенция „Блумбърг“

Тя се позова на доклад на компанията „Ню Енерджи Файнанс“, която анализира ситуацията в сектора на енергетиката.

В момента електрическите превозни средства изразходват около 0,2% от световното потребление на електроенергия, което достига 20 000 тераватчаса, се посочва в доклада. Въпреки това, във връзка с прогнозирания рязък спад в цените на акумулаторните батерии – с 2/3 до 2030 г. в сравнение с текущото ценово равнище – електрическите превозни средства ще станат по-достъпни и следователно, тяхното потребление на електроенергия ще се увеличи.

Покачването на електрическото потребление ще бъде повлияно също от политиката на енергийните компании, която подпомага потребителите с по-ниски цени за зареждане на електрическите си автомобили в периодите на по-ниско потребление на електроенергия.

Според авторите на доклада до 2050 г. делът на електрическите превозни средства ще консумира 9% от общото производство на електроенергия, което ще достигне 40 000 тераватчаса.

„Цените на зареждащите устройства падат по-бързо, отколкото очаквахме“, коментира Салим Мошби, експерт по енергийните пазари в Ню Йорк. „В резултат на по-ниските цени на батериите ще се увеличи търсенето на електрически автомобили“.

Според списание „Фортюн“ миналата година в света е имало около 2 милиона електрически автомобили, като 95% от тях са в 10 държави – САЩ, Китай, Япония, Канада, Норвегия, Великобритания, Франция, Германия, Холандия и Швеция. До 2020 г. броят им в света може да достигне от 9 до 20 милиона, а до 2025 – 40-75 милиона.

- реклама -