До 10% по-евтино ще ни излезе зимнината тази година
До 10% по-евтина зимнина може да сложим тази година спрямо миналата година, коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.
Наблюдава се обаче доста сериозно намаляване на този тип дейност,
която е традиционна за страната ни, отчита експертът. По думите му вече няма такова търсене на продукти за зимнина, каквото е било наблюдавано през септември в миналото.
Иванов изрази предположение, че хората, които слагат зимнина, го правят предимно от собствено производство.
Сбъркахме концепцията на българския аграрен сектор. Продоволствената верига трябва да стане абсолютен приоритет. България може да храни 30 милиона, а не 7, изрази категорична позиция Владимир Иванов.
Той даде пример с Полша, която от изоставаща в земеделието
държава преди 30 години сега е „тигърът на Европа“. Като други успешни модели експертът назова Турция и Испания.
В предаването „Преди всички“ Иванов обясни, че пазарът на едро в момента
е „доста стабилен и равновесен“. Пазарът на дребно е по-раздвижен, като има и регионални особености.
В големи магазини може да се наблюдават трендове, които не са обосновани чисто икономически, посочи той.
Има свръхпредлагане на свинско месо в ЕС. Яйцата се предлагат на по-ниски равнища от тези за миналата година.
На европейския пазар се регистрира сериозен спад в цените на зърното, отбеляза още Иванов.
„Пазарът е изключително труден. Русия е много мощно на пазара. Свръхреколта в световен мащаб. Това ще създаде невероятни трудности по отношение на реализацията на нашите производители.“
Тенденциите на какаото и кафето се обърнаха. Цените тръгват надолу, обясни Владимир Иванов.
„В средносрочен период трябва да се очаква, че ще се стабилизират цените, няма да видим екстремални проявления.“