Румяна Арнаудова ГДБОП акция прокуратура наркоразпространение

До 10 години затвор за обвинените в тероризъм сирийци

До 10 години затвор могат да получат тримата сирийци, обвинени в тероризъм, ако обвиненията срещу тях се докажат.

Това обясни говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Доказателствата срещу тримата са открити в мобилните им телефони. Сред тях са реплики от типа „Идвам за теб и умирам за теб” и „Само дето в работата има риск забранен в международен мащаб”. В апаратите е имало снимки, които „категорично показват намерението им да се включат в бойните редици на „Ислямска държава” или „Мюсюлмански братя”, допълни Арнаудова.

Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим бяха заловени при опит да преминат от България в Турция през зелената граница край Свиленград в началото на февруари.

И тримата са отказали да дават обяснения.

Събраните доказателства са за това, че на 7 февруари 2016 година трима сирийски граждани са направили опит да преминат българската граница. Те са установени от граничните полицаи и задържани на „зелената граница” на страната. Обвинени са в опит да преминат нелегално границата ни от Районната прокуратура-Свиленград. Три дни поо-късно Специализираната прокуратура е обвинила същите трима сирийски граждани в тероризъм, посочи още Арнаудова.

Според нея задържаните лица са получили статут на бежанци в Германия, но никои не знае как са се придвижили към Германия.

„Тези лица са се предвижвали свободно на територията на ЕС. Между България и Гърция няма сериозен граничен режим, тъй като сме членове на ЕС. Едва след като се установяват тези лица при опит да напуснат България и нелегално и службите установяват съдържанието на телефоните им, тогава се установява, че тези лица представляват терористи според нашият НК”, заяви още тя.

Прокуратурата ще настанява за максимални присъди. В случай, че бъдат признати за виновни, тримата мъже могат да получат до 10 години затвор, посочи още Арнаудова.

Източник:bTV

- реклама -