До 10 дни се очаква в аптеките да се появи изчерпано лекарство за щитовидната жлеза

До десет дни в аптеките се очаква да бъдат заредени количества от лекарството „Л Тироксин“, което се използва от хиляди пациенти със заболявания на щитовидната жлеза, информира БНР. Лекарството не може да бъде намерено повече от месец.

Освен „Ел Тироксин“, който се използва за лечение на хашимото и други заболявания на щитовидната жлеза, в някои аптеки липсва и неговият заместител – „Ел тирокс“. Дефицитът в мрежата притеснява пациентите, чийто запаси са на привършване.

От Асоциацията на собствениците на аптеки се надяват ритмичните доставки да бъдат възобновени, но не гарантират за това, коментира председателят Николай Костов.

„По информацията, която имам, очакваме в близките 10 дни да дойде, защото предварителната информация беше, че ще липсва около месец, надявам се“.

Той посочи, че в аптеки може да бъде открит генеричният аналог „Л Тирокс“, но „много хора не искат да заменят „Л Тироксин“ и не им е добре, когато го заменят“.

„Не е проблемът в цената, някои хора при промяна на лекарствата получават проблеми“, добави Николай Костов.

„Освен да го заменим с това, което има и е същото на практика – генерично, друго не можем да направим. Препоръчвам хората, понеже то им е необходимо и те не могат да го спрат, да го заменят временно с „Л Тирокс“, докато дойде, ако нямат разбира се таблетки в запас“, каза той.

- реклама -