Златен век, сграда ДНСК разрешение

ДНСК: Строежът на сградата „Златен век“ е законен, но има отклонение от проектите

Строежът на ул.“Златен рог“ в София е законен, но има отклонения от одобрените проекти, които са установени при проверката.

Това заяви началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов.

Той припомни, че съгласно ЗУТ една сграда е незаконна, когато няма издадени строителни книжа, а в случая тази сграда има издадени такива.

„Златен век“ по документи не може да е жилищна сграда, въпреки, че на сайта на „Артекс“ апартаменти се продават. Документите са за ателиета.

На въпрос дали разрешителното за строеж на „Артекс” е валидно, арх. Несторов заяви, че по този въпрос ще се произнесе Софийският административен съд.

Нестеров подчерта, че през годините са правени удължавания на строителното разрешение, както и, че при всяка промяна, която е била одобрявана от главния архитект Здравко Здравков, срокът автоматично се удължава. За последно такова допълване е направено и одобрено от Здравков, който през август 2018 г. издава заповед, че ги приема. По думите на арх. Несторов това удължава разрешителното за строеж, но с колко и къде това е записано в ЗУТ, ръководителят на ДНСК не пожела да отговори.

Вчера главният архитект на София също заяви, че апартаменти не би трябвало да се продават в тази сграда. „Хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци“, заяви арх. Здравко Здравков.

- реклама -