житен режим

Днес започва магичния житен режим на Дънов за 2020-а

Житният режим е уникална диета, практикувана от Учителя Петър Дънов. Прави се всяка година през февруари, веднага след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната. Целта му е пречистване на организма преди пролетната енергия да е пробудила силите на природата за нов живот.

Тази година Бялото братство определи днешния ден 12 февруари за начална дата на режима през 2020-а.

Житният режим е сочен като практика за физическо и духовно пречистване и обновление. Той продължава 10 дни.
Всеки ден трябва да се приемат:
– 100 грама жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота);
– три ябълки (за сърцето);
– девет ореха (за мозъка);
– мед (за кръвта) и лимон;
– минимум 1,5 литра преварена вода.
сн. beinsadouno.org
Необходимо е плодовете да бъдат най-хубави и здрави, водата да бъде от някой чист извор, а не от водопровода. Не се препоръчва и минерална вода, защото тя е по-наситена с някои определени минерални соли в съответствие с нейния произход. Плодовете и житото трябва да се измият много добре с топла вода.

Учителя е правил февруарския житен режим само с неговата икономка Йорданка Жекова, която едва след 1953 година споделя с останалите тази опитност, различна от упражненията, които са давани в беседите. Темата за житото и житното зърно Учителя често използва в Словото си в символичен, алегоричен или метафоричен аспект за изяснение на съществени нови идеи.”

Как се приготвя житото за Житният режим?

Преди всичко житото е важно да се измие много добре с топла вода. Житото за житния режим може да се приготви по няколко начина:

Класически (според Георги Петков, записал спомените на сестра Юрданка, която единствена е правила Житния режим с Учителя):
Сто грама жито се измива много добре вечерта и с лъжица се сипва в добре запазващ топлината еднолитров термос. Залива се с вряла вода почти догоре и термосът се затваря добре, за да няма житото достъп до въздуха. На сутринта внимателно се излива от термоса само житената вода и се изпива на гладно, половин-един час преди закуска, като се добавя по желание мед и лимон на вкус. Необходимо е тази житена вода да се задържи малко в устата, като се „дъвче“, а не да се изпива на едри глътки, защото тя представлява изключително силна и концентрирана храна. Житената вода е също и много силно лекарство, което Учителя дава за лекуване на нерви, като в този случай е необходимо да се пие 40 дни.
Така че тези, които искат да се лекуват, биха могли след завършването на житния режим да продължат да пият житена вода. Но тя има посочената лечебна сила само ако житото е грухано. Ако житото не е грухано, водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме жизнената им сила. Искам изрично да подчертая, че Учителя е ползвал през житния режим само грухано жито от сорта Бяло жито, а не сурово или покълнало такова. Това трябва да имат предвид всички, които искат правилно да проведат житния режим. Употребата на сурово жито – това е друго упражнение, дадено от Учителя в беседа, което обаче не се отнася за житния режим през февруари.
- реклама -