Днес църквата почита голям свещеномъченик

Там той се установил в къщата на един християнин на име Корнилий и започнал да проповядва Евангелието. Благодарение на неговото красноречие и добрия му пример на християнски пастир много езичници се присъединявали към Църквата. Така домът на Корнилий станал тесен и не можел да побира всички християни,

затова си построили християнски храм.

Автоном ръкоположил свещеници, които напътствал и ги насърчавал в тяхната работа. Ръкоположил и Корнилий за дякон, а после заминал на югоизток в областите Ликаония и Исаврия. Там продължил своята проповедническа дейност и създал нови християнски общности.

След известно време се върнал в Сореи и видял добрия напредък на местната църква. Много нови хора приели християнството и епископ Автоном ръкоположил и Корнилий за свещеник. После тръгнал да проповядва в северната част на Мала Азия,

из крайбрежните области на Черно море.

Завърнал се за пореден път в Сореи, той ръкоположил Корнилий за епископ, за да стане местната църква самостойна. Всичката тази успешна работа обаче, извършена от свети Автоном, смущавала езичниците и един ден те се наговорили, дошли в храма по времето, когато той служел света литургия, и го убили с камъни.

Това станало през 313 г. – годината, в която по решение на император свети Константин Велики християнството било обявено за „призната религия“ и повече не била извън закона.

Днес е и отданието на празника Рождество Бородично. Пет дни заедно с другите светци на деня в богослужението отдавахме почит и на Богородичното раждане.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено