От днес светът е Олимпиада

От днес светът е Олимпиада – 31-вите летни Олимпийски игри бяха официално открити на легендарния стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро.

Олимпийският огън

Честта да запали олимпийския огън се падна на местния маратонец Вандерлей Кордейри – бронзов медалист от Игрите в Атина. Той даде старт на първите Игри в историята, които се провеждат в Южна Америка.

Пищната церемония беше гледана на живо при преизпълнените трибуни на 78-хилядния стадион “Маракана”. По традиция една по една преминаха делегациите на всички страни-участнички в Игрите или общо 12 000 спортисти. За първи път в историята на Олимпиадата има отбор от бежанци, които се състезават под олимпийския флаг.

Българската делегация, която се състои от 51 спортисти, бе предвождана от най-бързата бяла жена в света – Ивет Лалова. Лалова за първи път носи родния трибагреник на Олимпиада.

По време на парада на делегациите, представителите на всички държави поставяха семена в специално изработени контейнери, които накрая формираха петте олимпийските кръгове, които за първи път бяха в един цвят.

Церемонията

Творчески директор на бляскавата церемония, продължила повече от 3 часа, бе световноизвестният бразилски режисьор Фернандо Мейрелес,  носител на над 50 международни филмови награди. Той беше избрал да представи по-скромна церемония заради тежката икономическа ситуация в Бразилия. По думите му церемонията струва около 10 % от стойността на тази в Лондон преди 4 години.

Въпреки по-скромния бюджет, церемонията беше определена като величествена и интересна от световните медии. В нея участваха близо 300 професионални танцьори и около 5 хиляди доброволци, които облякоха над 12 хиляди костюма.

За блясъка на шоуто бяха използвани над 3 тона фойерверки и 109 огромни прожектора, които създадоха изключителна палитра от цветове.

Хилядите по трибуните и милионите пред телевизионните екрани станаха свидетели на „картини“, представящи историята и културата на Бразилия. По думите на директора на церемонията, нейната цел е била да подчертае трите най-характерни неща за Бразилия. Това са гостоприемството, способността да постигнеш много от малко и джунглата Амазонка, най-големият природен резерват в света. В церемонията почетно място имаше и Карнавалът на Рио. Бразилската музика бе представена на живо от редица популярни местни изпълнители, сред които Анита, Гаетано Велозо и Жилберто Жил.

Участие в церемонията взе и една от най-популярните бразилки в света – супермоделът Жизел Бюндхен. Тя дефилира под съпровода на песента „Момичето от Ипанема“ на Том Жобим.

Кулминацията на церемонията беше запалването на олимпийския огън. Очакваше се честта да се падне на Краля на футбола Пеле, но поради влошеното му здравословно състояние това направи бразилският маратонец Вандерлей Кордейри.

 Вижте някои от най-впечатляващите кадри от церемонията в галерията:

- реклама -