Днес ще връчат литературната награда „Хеликон” за 15-и път

Голямата церемония, на която ще се обяви носителят на тазгодишната награда „Хеликон“ ще започне в 18.00 часа в книжарницата „Хеликон” на бул. Витоша в столицата.

Това ще е 15-ият път, в който ще бъде връчена Наградата за нова българска художествена проза. Тази година за първи път два български театъра ще получат Почетни награди за постоянността в популяризирането на българската литература, за творческото усилие пътят на добрата книга да продължи от книжарниците към сцената.

Ето и дванайсетте номинирани книги:

Зимни

„Почти живот” на Рада Москова („Факел”), „Гризли. Нови разкази” на Деян Енев („Рива”) и „Скитникът и синовете” на Александър Секулов („Сиела”).

Пролетни

„Перлите на Ади Ландау“ на Соня Тодорова („Колибри”), „Екс орбита“ на Васил Георгиев („Хермес“), „Приключението живот. Любовен роман 55+“ на Ан Радева („Рива“).

Летни

„Заливът на Ифигения” от Костадин Костадинов („Пан”), „Живот на половини” от Антон Терзиев („Жанет 45”),„Аз още броя дните” на Георги Бърдаров („Сиела”)

Есенни

„Камбаната”, Недялко Славов („Хермес”),„Милост за приятелите”, Силвия Томова („Жанет-45),„Последната територия”, Момчил Николов („Сиела”).

Тези дванайсет книги ги избра жури в състав Албена Стамболова, Катя Атанасова, Димитър Шумналиев (председател), професор Анри Кулев и Юри Лазаров. Те определиха и книгата победител, разбира се.

- реклама -