Първи сняг виелици

До 20 см сняг по високите места, ето къде ще вали най-много

Започналите през нощта от запад валежи от дъжд днес след обяд ще обхванат цялата страна. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен до силен, а с него ще нахлува студен въздух

С понижението на температурите още преди обяд във високите полета на Западна България, а по-късно през деня и в Предбалкана, дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка. През нощта срещу вторник в северозападната половина от страната ще продължи да превалява сняг, в югоизточната – дъжд, но валежите ще отслабнат и ще започнат да спират.

Температурите ще са без съществен дневен ход и минималните ще са между минус 1 и 4 градуса, малко по-високи в югоизточните райони. Максималните ще са от 1 – 3 градуса – на много места в Западна България, до 7 – 13 градуса – в Югоизточна.

Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, след обяд значителни. Максимални температури на въздуха ще са 12-14 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг. В масивите от западната половина от страната валежите ще са значителни. Ще се образува снежна покривка. Ще духа силен до бурен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра ще е около 1 градус, а на 2000 метра – около минус 3 градуса.

За София, София Област, Перник и Кюстендил, Ловеч и Габрово е в сила оранжев код. Там ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа ще бъде 20-30 л/кв. м., а снежна покривка – 10-20 см. В Монтана, Враца, Плевен и Велико Търново ще има значителни валежи от дъжд, които ще преминават в сняг, а кодът е оранжев.

Прогнозните количества са 20-30 л/кв. м. Ще се образува и снежна покривка

В Пазарджик кодът също е оранжев заради интензивни валежи, които отново ще преминат в сняг. Количества ще бъдат между 20-35 л/кв. м. В повечето райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

Оранжев код е в сила и за областите Хасково, Кърджали и Стара Загора, където ще има значителни валежи, предимно от дъжд, а количества ще бъдат между 20-40 л/кв. м. В Благоевград ще има интензивни валежи, които в по-голямата част на областта ще преминат в сняг. Там кодът отново е оранжев, а количества на валежа ще бъдат 20-35 л/кв. м. С изключение на крайните южни райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

За Oбласт Смолян e в сила оранжев код за интензивни валежи, които ще преминат в сняг

Количества ще бъдат 20-35 л/кв. м., а в повечето райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

В Пловдивска област ще има значителни валежи от дъжд, в планините – от сняг. Кодът е оранжев, а количества на валежа 20-35 л/кв. м. На места ще се образува снежна покривка с дебелина 5-10 см.

За Област Видин е обявен жълт код за валежи от дъжд с прогнозни количества от 10-20 л/кв. м. В южните планински райони на областта дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка.

За Русе, Търговище, Разград, Шумен, Сливен, Ямбол, Бургас и Варна е в сила жълт код за обилни валежи от дъжд, а прогнозните количества са между 15 и 25 л/кв. м.

Единствените области, в които не са обявени кодове за опасни метеорологични явления са Силистра и Добрич.

- реклама -