кораб, Вера Су, екипажа, разпит, капитан, Морска администрация

Днес разпитват екипажа на „Вера Су“, корабът е в лошо състояние

След точно 17 дни на патова ситуация, вчера спешно евакуираха екипажа на кораба „Вера Су”. Моряците бяха изведени по мрежа, над бурното море. А сега предстои български екипаж, начело с новия директор на Морска администрация да поеме командването.

Хората от екипажа на заседналия край Яйлата товарен кораб „Вера Су“ са в добро здравословно състояние. Днес предстои те да бъдат превозени до Добрич, където да бъдат разпитани от следовател от Окръжната прокуратура.

Моряците няма да бъдат поставени под карантина. Настанени са в общински хотел в Каварна, съобщава БНР.

„Собственикът на кораба превръща нещата в един уникален театър. Евакуацията вчера се случи безпроблемно“, каза министърът на транспорта Христо Алексиев пред Нова телевизия.

„Вера Су” вече е без екипаж. Трябва да попитаме собственикът, дали ще осигури нов екипаж. Ако това не се случи, то на този кораб ще се качи само и единствено български такъв. Трябва да се предприемат действия на кораба. Люковете трябва да се отворят, машините трябва да работят, за да могат да продължат действията ни”, казва Алексиев.

Вчера по разпореждане на министъра на транспорта Христо Алексиев е започнало формирането на български екипаж, с капитан изпълнителния директор на „Морска администрация“, който да се качи на кораба, в случай че неговият собственик не осигури такъв.

Директорът на Морска администрация кап. Валентин Енчев съобщи пред bTV, че корабът е в лошо състояние.

„Корабът „Вера Су“ не е в добро състояние, не само защото е стар, а и защото засядането доведе до конструктивни щети по него, чисто технически корабът има нужда от стабилизиране“, каза Енчев.

„Това е операция, която е много сериозна, тя изисква ресурс, време, да се финализират всякакви изчисления и анализи да се направят от страна на спасителната компания, така че предстоят няколко седмици, в които лично аз вярвам, че ще се случат нещата, но трябва търпение и малко помощ отгоре“.

„От наша страна беше гарантирано веднага, че ние имаме възможност да съдействаме чрез екипаж на кораба с цел да осигурим и опазим неговата безопасност в следващите дни, както и опазване на околната среда. Има готовност и от двете страни за съдействие, но изчакваме времето да се подобри. В тази сложна ситуация с кораба и технически, и правно корабособственикът не е обявил, че изоставя кораба си, фактът на изоставянето се дължи на това, че капитанът вижда невъзможност да остане екипажът. Нашата държава дава приоритет на корабособственика, ние нямаме желание да се разпореждаме с кораба, освен в случая, когато трябва да си опазим крайбрежието. Това е наше право, наше задължение“, каза още кап. Енчев.

Все още не са пристигнали и баржите от Италия, чрез които да стане разтоварването на азотния тор, който все още е на борда на кораба.

Метеорологичните условия в момента са лоши, вълнението на морето е от 4 бала, като се очаква увеличаване както на силата на вятъра, така и на вълнението.

- реклама -