св. Емилия Светли петък Сретение Господне

Днес почитаме Света Екатерина – ето какво се прави

На 24 ноември Православната църква чества паметта на светите великомъченици Екатерина и Меркурий. Света великомъченица Екатерина от Александрия е дъщеря на бивш цар Конста.

Майка й я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата

Когато била на 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я при първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Тя била обезобразена и отново хвърлена в тъмница. Екатерина страдала и търпяла глад и през 305 г. била посечена с меч. Тялото и било отнесено от Ангел Божи на планина Синай. Паметта на света Екатерина се чества от всички православни в света с особена тържественост. Много църкви и манастири носят името й.

Главен символ на св. Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“. На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия.

В Пловдивския край вярват, че Света Екатерина предпазва децата от болести

В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава на близки и съседи, а кравайчето се закача над вратата срещу Баба Шарка. В Родопите се смята, че предпазва от висока температура. На този ден жените не пипат остри предмети, тъй като ако се порежат, раната няма да зарасне. Край Беломорието на този ден замазват дупките с кал, за да се предпазят от мишки.

На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина, Катерина, Катя, Тинка и Тина. Честит празник!

- реклама -