потребителите

Днес е Международният ден на потребителите

Днес е Международният ден на потребителите. Тази година той се отбелязва под мотото „Изграждането на цифров свят, в който потребителите могат да вярват“.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор организира две кръгли маси в София и Варна, които ще се проведат под егидата на министъра на икономиката.

Целта на събитията е насочена към това да се гарантира пускане на безопасни продукти на пазара в европейското икономическо пространство, като се обърне внимание на безопасността на децата, свързана с играчките. Като част от кампанията ще бъдат организирани и информационни центрове в София, Бургас, Варна и Пловдив.

Събитието в София се организира съвместно с Българския институт за стандартизацията и Комисията за защита на потребителите и ще бъде на тема „Играчката – забавна, полезна и безопасна“. То ще се проведе в Български институт за стандартизация.

Темата на кръглата маса във Варна ще бъде „Безопасни потребителски продукти и услуги“. Тя се организира съвместно с Комисията за защита на потребителите и Центъра на качество на стоките и потребителска защита – ИУ Варна, в сградата, на който ще се състои и самото събитие.

За първи път Международният ден на потребителите празникът е отбелязан на 15 март 1983 г. и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят. Две години по-късно, на 9 април 1985 година, общото събрание на Организацията на обединените нации одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите. В България се чества от 1991 г.

Датата на честване е определена в памет на речта на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва „четирите основни права на потребителя“: правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут.

Впоследствие, са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда.

Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

- реклама -