Днес Курц е изправен пред вот на недоверие

Австрийският канцлер Себастиан Курц ще се изправи пред вота на недоверие в парламента, който би могъл да го отстрани от длъжност след корупционния скандал, който свали коалиционното му правителство.

В неделя Курц отпразнува голяма победа за своята консервативна Народна партия (АНП) на европейските избори, в които се очаква да спечели 34,5% от гласовете и две допълнителни места в Европейския парламент, според предварителните резултати.

Но той едва ли е имал време да се наслади на победата, преди да се изправи пред специалното заседание на парламента, което започва в 10:00 часа.

Действителното гласуване по предложението за недоверие се очаква по някое време от ранния следобед нататък.

Ако вотът на недоверие бъде успешен, Курц ще бъде първият канцлер в следвоенната австрийска история, който ще бъде отстранен по този начин.

До това се стигна след така наречения скандал с „Ибиса-гейт“, в който е замесен лидерът на крайнодясната Партия на свободата (ПСА) и заместник-канцлер Хайнц-Кристиан Щрахе се оттегли от двата поста, след като излезе видео, показващо до предлага обществени поръчки срещу помощ от кампания на фалшив руски посредник.

Пради това Курц сложи край на коалицията си с ПСА и обяви предсрочни избори за есента, но опозицията заяви, че Курц също трябва да поеме отговорност за скандала.

Основната опозиционна социалдемократическа партия (СДПА) вече заяви, че ще подкрепи вота на недоверие, но ПСА също ще трябва да гласува за него, за да успее.

Ръководството на ПСА изостри риториката си срещу Курц през последните дни, но засега не е ясно каква позиция ще заеме и най-вероятно решението ще бъде взето малко преди да започне заседанието на парламента.

- реклама -