мандати

Днес избираме новите 17 български евродепутати

Днес избираме новите 17 български евродепутати. Общият брой на кандидатите да представят България в Европейския парламент са 318. От тях 6-ма са независими, останалите са издигнати от 13 партии и 8 коалиции.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция. За пръв път в бюлетината партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Гласуваме с X или V.

На тези избори можем да пуснем вота си машинно в 3 000 избирателни секции.

МВР медиана гласуване активност партии апартаменти

Изборният ден започва точно в 07:00 часа и ще приключи в 20:00 часа. Може да бъде удължен ако пред изборните помещения има още желаещи да гласуват.

6 355 633 българи са в избирателните списъци с право на глас на изборите за Европейски парламент, съобщи Централната избирателна комисия. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661.

Избирателните секции в лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, плавателните съдове под българско знаме, в местата за изтърпяване наказание лишаване от свобода и за задържане, се образуват при наличието на не по-малко от 10 избиратели в срок не по-късно от 48 часа преди изборния ден.

Тази година са разкрити рекорден брой секциите извън България за избор на евродепутати – 191.

За тези избори в чужбина не беше необходимо да се подават предавателни заявления за гласуване. Който отиде да пусне вота си, ще трябва само да попълни декларация, че през последните 3 месеца е живял в България или друга членка на ЕС и че няма да гласуват другаде.

- реклама -