момче, издирване, Дунав, Силистра

Днес е световния ден на най-дългата улица на Европа

Днес е световния ден на най-дългата улица на Европа

Най-дългата улица на Европа. Така е наричана река Дунав, днес е нейният Световен ден.  Реката е втората по дължина в Европа след Волга и е единствената, която тече в посока от запад на изток и се влива в Черно море.

Дунав свърза 10 държави през които пресича –

Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна. Водосборният ѝ басейн се простира освен на териториите на гореизброените 10 държави и на териториите на още 9 държави. Швейцария, Италия, Чехия, Полша, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Косово.

 Дунав е дълга 2852 km. Площта на водосборния й басейн 817 000 km².

В Русе, градът в който се намира Агенцията, която има грижа за реката в България са подготвили богата програма за Деня на река Дунав 29 юни. Концерти, конкурси, творчески работилници, водни битки, рисунки на асфалт, танци и много награди очакват русенци и гостите на града са планирани за днешният празничен ден.

В 10 ч. на русенския кей инициативата „Водни битки – лято 2024“

ще предложи на публиката серия от забавни състезателни игри. Ще има и детски арт хепънинг под наслов „На брега на реката“. Той включва работилница за пясъчни картини и рисуване върху природни материали, викторина с въпроси за река Дунав и „магически“ научни експерименти.

По време на празника ще бъде рисувана голяма картина на асфалт.

На кея ще има и работилници за хартиени кораби, лодки, жабки, рибки и капитански шапки. В 12 ч. във фоайето на Доходното здание ще бъде открита изложба с отличените творби в първия Международен конкурс за карикатури в Русе „Вода – Река – Хора“ в който участват над 150 изявени творци от 49 държави.

В 20 ч. в зала „Филхармония“ започва концертът „На една ръка разстояние“ с участието на „Atalante Quartet“ от Австрия.

Празничният ден ще завърши с организирания от Община Русе концерт с участието на Биг Бенд – Русе с диригент Димчо Рубчев и  русенските рок групи  „Hammer Dance“ и „Underseason“. Началото е в 20 ч., а мястото е откритата сцена на русенския кей, където участници и публика ще посрещнат огнения дунавски залез.

В съботния ден Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“

е обявила Ден на отворените врати във Флотската кула. Тя може да бъде разгледана между 11 и 13 ч. и от 14:30 до 16:30 ч. В кулата е разположена малка музейна сбирка събрала стари уреди с които са се отчитали данните за температура, сила и скорост на вятъра, течение на реката и т.н.

Денят на река Дунав се отбелязва на датата, на която 13 държави

и Европейската комисия подписват Международната конвенция за опазване на реката. За първи път празникът се чества през 2004 г. Мисията му е чрез различни инициативи и събития да покаже значението на Дунав за обществото и да привлече вниманието към съхранението на реката и притоците ѝ.

 

- реклама -