Разпети петък папа Франциск

Днес е Разпети петък за католиците

За католическата църква днес е Разпети петък.

Литургиите ще бъдат отслужени без присъствието на вярващи заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса.

„Това е най-тъжният ден за християните, провокиращ размисъл за страданието и смъртта на Божия син, но също така това е ден на надежда, защото ние добре знаем, че Христос, минавайки през страданието и смъртта за всеки един от нас придоби спасението и може би точно в този момент на изпитания, в който живеем ние в частност, но и света, е времето да си спомним колко човек е слаб и уязвим. Ние трябва да знаем и осъзнаваме, че всичко е в Божийте ръце. И да се молим, и да се надяваме именно Той да бъде нашата сила и нашата опора в живота“, каза отец Иван Топалски от храма „Свети Андрей“ в Калояново за БНР.

На литургията за Вечерята Господня папата припомни светостта на многобройни анонимни свещеници и онези, които се пожертваха, преди всичко в това време на пандемия. Всички папата призова да изпитат прошката Божия и да прощават с щедрост.

Един наистина особен Велики четвъртък тази година по причина на ограниченията, наложени от пандемията, която разстрои живота на всички.

Ватиканската базилика бе празна, с папата облечен в бели литургични одежди и само няколко души.

Проповедта на папа Франциск бе импровизирана, подчертавайки три думи, които са три реалности, стоящи в центъра на Велики Четвъртък: Евхаристия, служение, помазване.

Господ иска да остане с нас, в Евхаристията – посочи папата – и ние се превръщаме в неговата дарохранителница.

Исус дори казва, че ако не ядем неговото тяло и не пием неговата кръв, няма да влезем Царството Небесно. Но за да се влезе в Царството Небесно е необходимо също служението.

„Днес ви нося в моето сърце и ви нося на олтара“, изтъкна папа Франциск.

Папата не забрави и оклеветените несправедливо свещеници, които биват обиждани и ругани. „Това се случва много пъти днес, те не могат да излязат на улицата, защото говорят лоши неща за тях, позовавайки се на драмата, която изживяхме с разкриването на свещеници, извършили лоши неща“.

Папата цитира също свещениците, епископите и самия себе си, които „не забравят да искат прошка, защото всички – каза той – сме грешници. Но също свещениците в криза, в мрака.

- реклама -