пребрпяване, намаляваме, българи, население

Днес е последният ден от Националното преброяване

Днес е последният ден от Националното преброяване. До 20 часа тази вече преброител може да ви посети у дома, за да попълни преброителната карта или да вземе уникалния ви код, ако сте избрали да се преброите онлайн.

Ако сте се преброили електронно, но не е дошъл преброител, който да вземе кода ви, можете да го изпратите на специално открития от НСИ имейл адрес codecensus2021@nsi.bg. При изпращане на кода трябва да се напише в имейла и адресът на жилището, в което действително живеете в момента. Това е необходимо, за да не се получава подвеждаща информация. Защото има граждани, които нямат временна или постоянна адресна регистрация на мястото, където живеят.

Няма да е проблем, ако не сте посетени от преброител и не изпратите кода на посочения имейл, поясняват от НСИ.

Необходимостта да бъде разкрит имейл адрес, на който да се изпраща кода от електронното преброяване, е защото има много непокрити преброителни участаци. Причината е, че има висок процент от преброители, които са се отказали заради епидемичната обстановка в страната.

Пеброителните центрове ще работят през деня в понеделник, уточняват от НСИ.

Към момента са преброени близо 5 милиона и 200 хиляди българи, което е малко под 75% от населението.

Стартът на кампанията беше съпътстван с блокиране на електронното преброяване заради хакерски атаки. Коронавирусът пък отказал част от преброителите.

Заради това НСИ удължи сроковете на кампанията и откри около 40 преброителни центъра. В тях може да се предаде разпечатаната и предварително попълнена анкетна карта. Служители помагат и при попълването ѝ на място.

Глоби ще има само да онези, които агресивно пречат да се извърши преброяването. Междинни данни НСИ обещава да има около Коледа.

- реклама -