Нощ на музеите

Днес е Европейската нощ на музеите

Днес е Европейската нощ на музеите.

50 музеи и галерии в София ще се включат в 12-то издание на инициативата.
Вратите им ще останат отворени до полунощ, а входът ще е свободен.

Организаторите обещават всякакви атракции, артистични изяви и нови експозиции.

В Европейската нощ на музеите официално ще бъде открита обновената фасада на къщата музей „Пейо Яворов” с участието на струнен квартет на студенти от Националната музикална академия.

В Къща музей „Иван Вазов“ в София от 18:30 часа ще звучат изпълнения на Вазови стихотворения и ще бъде продължена успешната инициатива с ученици уредници.

В къщата музей „Никола Вапцаров“ от 20:00 часа ще има прожекция на филма на режисьорката Мая Вапцарова „Събуждане на слънцето“. Преди това ще има програма на поети с китара под мотото „Бардовете – за Вапцаров“.

В къща музей „Димитър Димов“ от 18:30 часа ще започне тематична вечер „Романът „Тютюн“ – герои и прототипи“. Посетителите ще могат да разгледат и уникални рисунки на прототипите на героите на романа – Борис Морев, Ирина, тютюнотърговците и др.

От 18:30 часа в Европейската нощ на музеите ще бъдат отворени за посетители и къща музей „Петко и Пенчо Славейкови” и мемориалният кабинет на Иван Богданов в София.
В къща музей „Емилиян Станев” във Велико Търново ще бъдат прожектирани филми по творби на Емилиян Станев. В къща музей „Елин Пелин” в село Байлово посетителите ще могат да видят любимия на поколения филм „Гераците”.

Националният военноисторически музей ще се включи за девета поредна година в инициативата с вход свободен от 18.00 до 24.00 часа и специална програма под мотото „Следите остават“.

Любителите на киното ще имат възможност под открито небе да се насладят на филмите на режисьора проф. Светослав Овчаров, посветени на военачалници от Българската армия, чиито вещи пази музеят. Ще участват и музикантите от Гвардейския представителен духов оркестър, заедно с филиалите на НВИМ – Военноморски музей – Варна, Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ и Музей на авиацията в Крумово.

До полунощ ще е отворен и Музеят на МВР, където посетителите ще могат да разгледат експозицията „140 години от Априлското въстание”. Експонатите са собственост на Национално дружество „Традиция“ и включват хладно и огнестрелно оръжие, униформи, оригинални литографии, вещи и снимки.

Градският транспорт в София ще се движи с удължено работно време заради събитието.
Метрото ще работи до 01.00 часа на 22 май, на интервал от 30 минути. Ще се движат и трамваи № 6, 10, 12, 18 и 20; тролейбуси № 1, 2, 4, 5 и 9; автобуси № 9, 11, 94, 102, 111, 280 и 310.

Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание.

- реклама -