бюлетините, САЩ, българи, балотаж, гласуване

Днес е ден за размисъл преди изборите 2 в 1 в неделя

Днес е ден за размисъл преди парламентарните и президентските избори в неделя. В сила са някои ограничения.

Не се допуска предизборна агитация, до края на изборния ден утре не е разрешено публикуването на данни от социологически проучвания, допитвания до общественото мнение, както и от екзитпол за резултатите и нагласите на избирателите.

Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи. За втори път в историята изборите у нас ще се проведат изцяло на машини, а за първи път парламентарните и президентските съвпадат и ще се проведат 2 в 1.

В общо 12 990 секции ще гласуваме за президент и парламент в неделя. От тях в 9399 секции ще се гласува машинно.

Сънародниците ни в чужбина пък ще могат да упражнят правото си на глас в 751 секции. В по-малко от 30% от тях обаче ще се гласува с машина.

Всички секции са оборудвани с машини за гласуване. Машините, които ще се ползват у нас и в чужбина, са общо 11 936. В страната устройствата, собственост на ЦИК, са 12 837. 543 са секциите, в които ще се гласува с хартия.

За участие в парламентарните избори са регистрирани 20 партии и 7 коалиции. Общо 23 са партиите, коалициите и инициативните комитети, записани в публичния регистър за изборите за президент и вицепрезидент.

- реклама -