ден за размисъл, гласуване, избори,
сн. БГНЕС

Днес е ден за размисъл преди балотажа на президентските избори

Днес е ден за размисъл преди балотажа на президентските избори, който ще се проведе утре. През целия днешен ден и до края на изборния ден утре е забранена агитацията за кандидатите, както и публикуването на социологически проучвания и данни от екзитпол. Това изискване важи и за социалните мрежи, но ЦИК няма правомощия да го контролира в онлайн пространството.

В деня за размисъл дори ловът е забранен.

От Централната избирателна комисия заявиха, че няма да има проблеми с гласуването в чужбина. Доставени са 336 устройства в 208 секции.

Бюлетините за САЩ вече са пристигнали, прави се всичко възможно да се осигурят устройствата и за Австралия и Нова Зеландия.

Секциите в България за утрешния вот ще бъдат 9399. В тях ще се гласува на 2121 машини.

Общо в страната има 7 466 изборни места и разкрити 11 874 секции, пише „Фокус“. 11 936 броя са общо машините, които ще се използват в страната и в чужбина за тези избори.

Секционните избирателни комисии, които са над 12 000 в страната, отново получават от районните комисии книжата, протоколите, машините и всичко необходимо за гласуването, за да оборудват изборните помещения.

Устройствата се монтират от техници на обслужващата фирма и не се заменят, ако не работят. Помещенията ще бъдат запечатани привечер и ще са под охраната на служители на МВР до утре сутринта.

Българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в 751 секции в 68 държави. Първи отварят секциите в Нова Зеландия. Вотът зад граница ще приключи в 6 ч. българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г., когато затворят секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада

- реклама -