Шри Ланка

Днес е ден на национален траур в Шри Ланка

Днес е ден на национален траур в Шри Ланка в памет на близо 310 души, убити в бомбените нападения в неделя.

Страната е в режим на извънредно положение, а днешният ден е обявен от властите за ден на национален траур, съобщи АФП.

Националните флагове бяха спуснати наполовина, магазините за алкохол бяха затворнени, а радиостанциите и телевизионните канали се очаква да излъчват само сериозна музика.

Атаките се превръщат в изпитание за властите. Според местни медии агенциите по сигурността в Шри Ланка са следили местната джихадистка групировка, която се предполага, че е извършила нападенията. Правителството и премиерът обаче не са били информирани.

Разследването на най-смъртоносните атаки в страната от десетилетие насам ще бъде подпомогнато и от екип на Интерпол.

Всички частни католически училища в Шри Ланка ще останат затворени до 29 април след поредицата от смъртоносни бомбени атентати.

Според Иван Перера, директор на католическите училища в Шри Ланка, това е предпазна мярка, взета в светлината на настоящата ситуация на сигурност в страната.

Вестник „Дейли Мирър“ съобщи по-рано, цитирайки министерството на образованието на Шри Ланка, че всички училища ще бъдат затворени до вторник.

Правителството на Шри Ланка потвърди ареста на 24 души и участието на джихадистката организация Национална Таухийт Джамаат (NTJ) в атаките на три римокатолически църкви в страната.

- реклама -