Ден на национален траур, загинали, катастрофа, пожар

Днес е Ден на национален траур в България и Република Северна Македония

Ден на национален траур в България в памет на загиналите на магистрала „Струма“ 45 души и починалите 9 възрастни в дома в село Рояк.

Знамената и в съседна Република Северна Македония ще бъдат спуснати наполовина в памет на станалите жертва на пътя. В западната ни съседка е обявен тридневен национален траур.

Автобусът, който избухна в пламъци вчера беше изтеглен на паркинг в Перник снощи. Предстои да бъдат идентифицирани телата, с биологичен материал от близките.

Разследващите трябва да установят причините за жестоката трагeдия. Основните версии засега са 2 – човешка грешка и техническа неизправност. Експерти коментираха, че има проблеми и несъответствия при изграждането на скоростната отсечка.

Все още магистралата е отворена само в посока София. В посока Дупница е предвиден обходен маршрут през Радомир.

Състоянието на оцелелите 7 души остава стабилно, те са без опасност за живота.

Западните медии определиха катастрофата като най-тежкия автобусен инцидент в Европа за последните десет години, а трагедията предизвика вълна от съпричасност сред световните и европейски лидери.

Часове по рано девет души загинаха в пожар в дом за възрастни хора във варненското село Рояк. Неизправност в електрическата инсталация е основната версия за инцидента. Държавата ще подпомогне семействата на жертвите и оцелелите.

- реклама -