Медведев Русия САЩ санкции

Дмитрий Медведев: Новите санкции на САЩ срещу Русия са „истинска икономическа война“

Руският премиер Дмитрий Медведев разкритикува новите санкции на САЩ срещу страната му.

Той ги определи като „истинска икономическа война” и обяви, че те са унищожили надеждите за възстановяване на връзките и свидетелстват за „пълната слабост” на президента Доналд Тръмп по „най-унизителен начин”.

Тръмп неохотно подписа новите санкции след вътрешнополитически натиск и след като Белият дом не успя да предотврати приемането на законопроекта за въвеждането им или да наложи смекчаването им.

Медведев предупреди, че тази стъпка ще има „последствия” и каза, че „тя слага край на надеждите за подобряване на нашите отношения с новата американска администрация”.

„На второ място, това е обявяване на истинска икономическа война срещу Русия”, написа Медведев във „Фейсбук”.

Санкциите целят да накажат Кремъл за предполагаемата намеса в президентските избори през 2016 и за анексирането на Крим.

Предусещайки, че санкциите ще бъдат подписани от президента на САЩ, Москва предсрочно нареди на Вашингтон да намали дипломатическото си присъствие в Русия до 455 души до 1 септември, за да съответства на броя на руските служители в дипломатическата мисия в САЩ.

Руското външно министерство обяви, че санкциите срещу Русия са изложили на риск световната стабилност и ги нарече „опасна” и „късогледа” политика.

- реклама -