Дмитрий Медведев, довереният човек на Путин- как стигна до високите постове

Днес руският премиер Дмитрий Медведев подаде оставка. Това се случи на фона на предложените от президента промени в Конституцията на страната.

Няколко минути след това Путин обяви намерението си да въведе длъжност заместник-председател на Съвета за сигурност и да предложи Дмитрий Медведев за този пост.

Дмитрий Анатолиевич Медведев, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, е бивш руски президент (7 май 2008 – 7 май 2012) и министър-председател на Русия до днес, когато обяви оттеглянето си от поста. Лидер на партията Единна Русия.

На изборите, състояли се на 2 март 2008 г., Медведев е избран за третия президент на страната със 70,28% от подадените гласове.

През 2000–2001 г. и 2002–2008 г. е председател на Съвета на директорите на „Газпром“, през 2001–2002 г. е заместник-председател.

Медведев стана президент, след като Путин се оттегли от поста в края на втория си пореден мандат, максималния разрешен от Конституцията. Но Путин остана влиятелен премиер, а Медведев така и не успя да излезе от сянката му, впечатление, което се засили със завръщането на Путин в Кремъл през май 2012 г.

Медведев не успя да осъществи трайна промяна в президентския си мандат чрез широко рекламираната си програма за модернизация.

Преди време Медведев опроверга слуховете за обтегнати отношения с Путин, отбелязвайки, че би му било невъзможно да работи с друг президент. „Едва ли бих станал премиер при друг президент, изобщо не мога да си представя това. Ако има човек, с когото мога да работя удобно като премиер, след като съм бил президент, това е само един човек, Владимир Путин“, заяви Медведев.

Днес Дмитрий Медведев се смята за приближен на Путин и се наслаждава на пълното му доверие.

Двамата политици се познават още от 1990-те години от общата си дейност в Санкт Петербург. Путин взема Медведев под крилото си и го изтегля в Москва. Медведев бързо се изкачва по стълбицата на кариерата. Става председател на Надзорния съвет на енергийния концерн „Газпром“, заместник-ръководител на апарата на руското правителсво, а през ноември 2005 година първи вицепремиер на руския кабинет. На този пост Медведев отговаря за реформите в сферата на образованието и здравеопазването, жилищно-комуналната сфера и земеделието. Сфери, които се насърчават от руското правителство, за да подобрят социалното положение на населението.

„Дмитрий Анатолиевич Медведев е изключително честен и порядъчен човек. Той е работил в различни сфери, които не са лесни. Мога напълно отговорно да твърдя, че приоритетите на Медведев са интересите на страната и нейните граждани“, твърди за него руският президент.

- реклама -