Директорите също ще могат да карантинират класове

Директорите вече също ще могат да карантинират класове от днес.

Облекчават се условията за карантиниране на паралелки, в които едно или няколко деца са дали положителен тест за коронавирус.

Досега се чакаше официална заповед от шефовете на РЗИ, на чиято територия се намира дадено училище.

„Директорите ще имат възможност директно, вкарвайки в системата информация за заболял ученик или преподавател,

автоматично те самите да пуснат заповед за карантиниране на паралелката.

В добрата комуникация с родителите ,това ще бъде още една предпоставка за ограничаване на ковид епидемията”. Това обяви пред БНТ началникът на Регионалният образователен инспекторат в София Ваня Кастрева.

Днес започна вторият учебен срок, като в столичните училище се връщат учениците от 1 до 6 клас. А също и тези от 8, 9 и 11 клас. 1000 ученици в София се обучават в електронна среда по желание на родителите , допълни началникът на РУО София

„700 ученици са диагностицирани към вчерашния ден като болни от COVID. За рамките на София това е един добър процент”, каза още Кастрева.

Според данните над 48% от учителите в София са ваксинирани, за последните 180 дни има 30% преболедували. Ваксинираните ученици в прогимназиален курс са 7%, а в гимназиален – малко над 9%, допълни тя.

Преди междусрочната ваканция, онлайн бяха учениците от 8,9 и 11 клас, както и тези от 1 до 6 клас. Сега те се връщат присъствено в клас, а онлайн са учениците от 10,12 и 7 клас.

- реклама -