Пирогов, реанимация, COVID, умират, пациенти

Директорът на „Пирогов“: 9 от 10 души с COVID в реанимацията умират

„9 от 10 човека в реанимацията на „Пирогов” умират. Такива са и числата в другите болници. Важен е обаче процентът на смъртността за всеки един от нас, който губи близък – той е 100%. Пренебрежимо малка част от починалите са ваксинирани”. Това заяви в „Здравей, България” изпълнителният директор на УМБАЛ „Пирогов” проф. д-р Иван Поромански.

„Наистина не виждам нуждата да убеждаваме някого. Като виждате какво се случва – има само една опция. Това заболяване е много неприятно и ако някой смята, че ще му се размине – греши много”, добави той.

По думите му пациентите чакат твърде дълго преди да потърсят лекарска помощ:

„В нашата болница постъпват много тежко болни пациенти. Не би трябвало те да чакат толкова много и дo последния момент. Много пъти се случва пациенти да трябва да бъдат интубирани веднага”, добавя изпълнителният директор на „Пирогов”

Той каза още, че медиците нямат способ, за да установяват фалшиви ваксинации. Професорът обясни и процентът на ваксинираните починали:

„Много от тях имат редица придружаващи заболявания. Те по-скоро умират заради тях”.

Той коментира и идеята за издаване на зелен сертификат срещу наличие на антитела. Такъв тест обаче може да се направи не навсякъде:

„Има антитела, които са специфични и са точно срещу този вирус. Има и други. Ние направихме изследване през лятото, защото много от персонала ни е преболедувал. Проблемът не е дали имаш, или не – а какви са те. Наличието на тези специфични антитела може да бъде установено и предполагам това е желанието на правителството. Този вид тест не може да бъде направен във всяка лаборатория, защото е специфичен”, добави проф. Поромански.

Разкри, че му се е налагало да се грижи и за свои близки:

„Майка ми премина през COVID-19 леко. Тя е на 84 години. Сестра ми и зет ми бяха много зле и аз се грижих за тях в нашия COVID сектор”, разказва проф. Поромански.

- реклама -