Андрю Паркър, МИ-6

Директорът на МИ-6 ще остане на поста си след Брекзит

Генералният директор на британската разузнавателна служба МИ-6 вероятно ще остане на поста си след навършване на пенсионна възраст тази година, за да ръководи агенцията в периода след Брекзит. Това съобщи Ройтерс, като се позова на в.“Таймс“.

55-годишният Алекс Йънгър трябваше да се оттегли през ноември след пет години на поста. Но официални служители искат той да продължи да изпълнява функциите си, за да покрие периода от 12 до 24 месеца, след като Великобритания напусне Европейския съюз, пише в. „Таймс“.

Ако премиерът Тереза Мей и външният министър Джеръми Хънт потвърдят удължаването на пълномощията му, той ще стане най-дълго служилият шеф на британското разузнаване от 60-те години насам. Генералните директори на МИ-6, познати с кодовото име „Це“, обикновено заемат поста не повече от пет години.

Андрю Паркър, генерален директор на контраразузнаването МИ-5, се съгласи да остане на поста си до 2020 г. Той беше назначен през 2013 г.

Службата МИ-6 е агенция за външно разузнаване на Великобритания, която изпълнява задачи по защита на интересите на страната зад граница.

Източник: БТА

- реклама -