Ловеч

Директорът на ловешката болница за FN: Лекарите, които спасиха ранените от Микре, работят без заплати

Директорът на ловешката болница д-р Анка Георгиева: Борим се не само за живота на пациентите, но и за оцеляване на здравното заведение

Лекарите от МБАЛ в Ловеч, които спасиха живота на пострадалите от тежката катастрофа край Микре, водят борба на два фронта. Първо, те се грижат за пациентите си и второ – борят се здравното заведение да продължи да функционира. Има опасност от затваряне на болницата, защото тя е натрупала дългове. Заради финансовата криза екипът не е взимал заплати от два месеца. Медиците очакват трудови възнаграждения за октомври и ноември, съобщи за Flashnews директорът д-р Анка Георгиева.

болница деца хранително отравяне Ямбол

 

Въпреки това в критичната минута след катастрофата край Микре, при която загинаха 9 души, а много бяха ранени, всичките 90 лекари от здравното заведение се явили на линия. „Защото са професионалисти. Защото са твърде отговорни, защото са съпричастни към човешката болка“, обясни д-р Георгиева.

В първите часове дори не броели пострадалите, просто вършели най-необходимото, за да спасят ранените, но и да ги успокоят, доколкото могат. Защото освен физическата травма пациентите били и много уплашени, много разстроени, преживели ужаса да разберат, че голяма част от техните приятели и близки са загинали на пътя.

В малката болница възникнал и друг проблем – бързо свършили консумативите

В първите часове след катастрофата д-р Георгиева призова да бъдат насочени натам медикаменти, игли, спринцовки, инфузионни разтвори.

Днес ситуацията е доста по-спокойна. Все още 7 души от катастрофата край Микре остават в болницата. Четирима от тях са оперирани. Трима са претърпели операции на лицето и главата. Един е с коремна операция. Състянието на седмината пациенти е стабилно и те постепенно се подобряват.

Това е ежедневието ни – спасяването на човешки животи, допълни д-р Георгиева. Тя днес е в София на срещи с представители на различни институции, за да разговаря за заплатите на екипа си и за запазването на болницата. И дано успее. Защото не ми се мисли какво щеше да стане, ако болницата беше затворена във фаталния 16 ноември… И ако тези специалисти със сърце и душа не бяха на местата си…

- реклама -