Директорът на „Лъки инвест“ е обвинен за замърсяването на две реки

Районна прокуратура – Асеновград привлече като обвиняем изпълнителния директор на „Лъки инвест“ АД за допуснато замърсяване на водите на реките Юговска и Чепеларска.

На 21 февруари 2020 г., в землището на гр. Лъки, обл. Пловдив, в съучастие, като извършители, с Р.К., отговорник на хвостохранилище, и Л.В., управител на хвостохранилище, е допуснал да се замърси водно течение – водите на река Юговска и река Чепеларска. Замърсяването е чрез изтичане на цианиди – свободни, в реката и с това ги е направил опасни за хора, животни и растения, както и негодни за ползването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели. Това е  престъпление по чл. 352, ал.1, вр. чл. 20, ал.2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Първоначално обвинение е било повдигнато само на отговорника и управителя на хвостохранилището.

В хода на продължилото разследване са събрани нови факти и обстоятелства за повдигане на обвинение по същото дело и спрямо А.М., изпълнителен директор на „Лъки инвест“ АД.

Делото е взето под специален надзор на Апелативна прокуратура – Пловдив и Окръжна прокуратура – Пловдив.

Спрямо  обвиняемия А.М. е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева. На 26  февруари 2020 г.  спрямо обвиняемите Р.К. и Л.В. е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5 000 лева, за всеки един от тях, които са били внесени.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което са обвинени, е „лишаване от свобода“ от една до пет години и глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.

- реклама -