Директорът на ФБР поиска опровержение на Тръмп за подслушването

Директорът на Федералното бюро за разследване на САЩ Джеймс Коми се обърна към Министерството на правосъдието с искане публично да опровергае твърденията, които направи президентът Доналд Тръмп за подслушването му. Тръмп обвини предшественика си Барак Обама, че е разрешил подслушване на телефонните разговори на републиканеца преди изборите миналата година.

Съобщението за искането на Коми е направено в електронната версия на вестник „Ню Йорк таймс“.

По данни на източника на вестника, искането на Коми е свързано с това, че заявеното от Тръмп хвърля сянка върху ФБР. Според Коми от неподкрепените твърдения на президента може да се направят изводи, че ведомството е нарушило закона, като поставя подслушване без разрешението на съда в нюйоркския небостъргач „Тръмп тауър“ (Trump Tower), където бе щабът на републиканеца.

В неделя Белият дом разпространи заявление, в което се обърна към Конгреса с искане за разследване по повод на евентуално превишаване на пълномощията на изпълнителната власт при президента Обама.

Според експерти в областта подслушване може да се установи и без санкцията на Обама, но с използване на възможностите на специализиран съд, подпомагащ контрашпионажа, или данните за разговорите на сътрудниците на Тръмп да са станали известни чрез следене на телефони на трети лица.

Бившият министър на правосъдието на САЩ Майкъл Мюкейзи смята, че действително е имало следене в сградата „Тръмп Тауър“ в Ню Йорк, но не по разпореждане на Обама.

„Президентът (Тръмп) беше неточен като твърдеше, че Обама е наредил да се подслушва „Тръм Тауър“, казца Мюкейзи за Ей Би Си. „Но, мисля, той е прав за това, мче е имало подслушване“ добави министърът, като отбеляза, че това може да се прави по указание на Министерството на правосъдието на САЩ.

Мюкейзи беше министър по време на президента на САЩ Джордж Буш-младши от 2007 до 2009 година.

За същата телевизия бившият говорител на Белия дом Джош Ърнест отбеляза, че президентът Тръмп иска с раздухването на скандала за някакво подслушване с разрешението на Обама, само да отвлече вниманието от тези проблеми, с които се сблъсква днешната американска администрация, особено по отношение на плетеницата около обясненията за връзките на близки до Тръмп с представители на Русия.

- реклама -