Държавен фонд

Директорът на Държавен фонд „Земеделие” подаде оставка

Изпълнителният директор на фонда Живко Живков е подал оставка, която бе приета от Управителния съвет. На негово място начело на ДФЗ застава Васил Грудев – съветник по еврофондовете на Десислава Танева. Той беше заместник-министър на земеделието във втория мандат на кабинета „Борисов“, както и служебен зам.-министър.

Като мотиви за оставката си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджа на Фонда

Тя идва два дни, след като в сряда Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители в Държавен фонд „Земеделие“, в това число един от заместник-директорите.

фонд земеделие

Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление – неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица. Петият служител на Държавен фонд „Земеделие“ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група. На трима от тях бяха наложени гаранции съответно от 26 000 лв., 10 000 лв. и 7 000 лв.

По-рано днес Специализираният наказателен съд пусна под гаранция и другите двама – директорите на институцията, и им наложени парични гаранции от по 6000 лева.

УС е приел и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов. На заседанието бе освободен и заместник-изпълнителният директор Георги Динев.

- реклама -