Булгаргаз, Топлофикация, дългове, плащане, доставки, природен газ, потребители

Директорът на „Булгаргаз“: Поведението на „Топлофикация София“ застрашава доставките на газ за страната

Срокът, който бе поставен от „Булгаргаз“ на „Топлофикация София“, да изплати задълженията си, изтича днес. Столичното дружество дължи 131 милиона лева на газовото дружество, което предупреди, че ще спре подаването на газ.

От думите на изпълнителния директор на газовото дружество Николай Павлов пред БНТ стана ясно, че средствата не са изплатени.

Павлов изтъкна, че очаква да се намери решение на въпроса със столичната топлофикация, защото в противен случай са застрашени доставките на газ към всички останали потребители. От „Булгаргаз“ са предложили за пореден път Българският енергиен холдинг да изкупи вземанията.

Николай Павлов коментира, че според него е настъпил моментът за вземане на важни решения, защото системното трупане на подобни дългове създава сериозен риск за всички клиенти на „Булгаргаз“.

„Поведението на Топлофикация София застрашава доставките на газ за страната“, каза Николай Павлов.

Той допълни, че „Топлофикация София“ е най-големият клиент на „Булгаргаз“, има най-голямо потребление на синьо гориво и съответно – най-високи сметки. Другите топлофикации у нас обаче също потребяват количества газ, за които си плащат навреме или със съвсем леки закъснения.

На фона на недостига на синьо гориво в цяла Европа, в хранилището в „Чирен“ ще бъде негнетено с 15% повече газ от миналата година, изтъкна директорът на „Булгаргаз“.

Според него проблемите с доставките към стария континент се дължат на неправилно планиране и на конкурентния пазар в Азия, където газа се купува на по-високи цени. Според Николай Павлов, въпреки поскъпването на синьото гориво у нас, цената му е по-добра от цените в повечето европейски страни.

- реклама -