Валентин Николов, БЕХ централи, въглища

Директорът на БЕХ: Европа има проблем с добива на въглища у нас

„Европа няма проблем с нашите централи, по-скоро има проблем с добива на въглища. Тя иска да посочим краен срок, в който ще преустановим работата с въглища. По ред причини, във връзка със Зелената сделка и новите икономически модели до 2050 г., които предвиждат да сме нулево емисионна икономика трябва да направим така, че да не се замърсява околната среда“, заяви директорът на БЕХ Валентин Николов пред БНТ.

Според него планът до 2038-2040 г. позволява плавен преход, позволява и да се финансират проекти като парогазовата централа в Маришкия басейн. Газта се приема като преходно гориво към възобновяемите източници.

„Знаете, че освен Плана за развитие, има и план за Стара Загора, за региона. Честно казано, парогазовата централа е наистина добър вариант, но аз лично бих заложил инвестиции в София и „Топлофикация София“, каза Николов.

По думите му така ще бъдат намалени загубите за пренасяне на енергията от Маришкия басейн към София, ще се намали цената на тока, но и дружеството ще може да придобие повече ликвидност и да изплати дълговете си.

„Парогазовата централа в Маришкия басейн ще бъде на конкурентен принцип, ще се състезават частни субекти, които да я изградят и да получат финансиране за пускането ѝ в експлоатация“, обясни Николов.

Цената на електроенергията е висока, защото има дефицит на работата в региона, допълни той. Трябва да мислим за съханение на енергията, но и за други базови мощности като ядрените централи.

„Ние не можем да си позволим да не плащаме на доставчиците на газ, защото има дефицит. Дългът към „Булгаргаз“ е над 100 млн. лв., а към нас е 714 млн. без лихвите“, коментира той задълженията на „Топлофикация София“.

- реклама -