Десислава Христова, Автомагистрали, АПИ, пътища, заплати

Директорът на „Автомагистрали“: Не след дълго няма да можем да плащаме заплати

АПИ дължи на „Автомагистрали“ близо 250 млн. лв. Това обяви пред Нова телевизия директорът на дружеството Десислава Христова.

„Автомагистрали” не дължи пари на работници. Ние сме изпълнители на договори за текущ ремонт и поддръжка. И ние, и пътният бранш чакаме пари от Пътната агенция. Нашите работници са около 500 души. В момента успяваме да плащаме заплати, но това няма да продължи дълго“, коментира Христова.

Тя коментира и скандала, който се заформи заради това, че заплатата й е увеличена тройно – от 3600 на 11 000 лв.

„Сякаш всичко е фокусирано върху мен. Моята заплата не зависи нито от принципала на г-жа Комитова, нито от решение на Борда на директорите. Възнаграждението ми зависи от закон, приет по време на управлението на ГЕРБ. Тези заплати се определят от правилника съобразно с това какви функции изпълняваш. От 10 август моите функции са променени. Дотогава съм била член на Съвета на директорите. След това заедно с изпълнителния директор управляваме дружеството“, поясни директорът на дружеството.

А министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова коментира пред БНТ, че не приема протестите на пътно-строителните фирми като демонстрации срещу нея.

„Аз не приемам това като протест срещу мен, а срещу политическите кампании. Ние не сме опоненти с пътните фирми, срещаме се с тях често, преговаряме, за да намерим решение“, каза Комитова.

Ангажирани са повече от 155 000 работници в строителния бранш, това са данни на НСИ, добави тя. Това са около 28 -30 фирми и в момента се проверява доколко наистина им се плащат заплатите.

„Не казвам, че са нарочно организирани да протестират, но взимат системно пари от държавата, за да ремонтират пътищата. Това са една особена група фирми, която е зависима само от държавните плащания, а останалите са зависими от конкуренцията на пазара“, каза министърът.

По думите ѝ са подписани петгодишни договори, че ще се ремонтират пътищата на България, но при наличие на бюджетни средства.

- реклама -