Северна Корея
сн. БГНЕС

Дипломатически воаяж в пандемията: Ето как руски дипломати се прибират от Северна Корея – ВИДЕО

Мнозина винаги са завиждали на дипломатите, които се ползват с едни от най-големите протекции и привилегии. Приеми, пътувания в първа класа без проверки, дипломатически паспорти…

Далеч от подобен комфорт обаче се оказаха група руски дипломати, които заедно със семействата си трябваше да се приберат от посолството на страната в Северна Корея.

Те, заедно с багажа се натоварили в стар вагон, който се задвижва ръчно.

Преди да се качат на допотопната машина, служителите на посолството трябвало да я сложат сами върху релсите. А, след това да я добутат до границата…

За да се приберат в Русия, дипломатите са пропътували първоначално 32 часа с влак, още два часа с автобус до границата, където ги чакала най-забавната част. Те трябвало да навлязат в руска територия натоварени във вагонетката, заедно с багажа си. По тази начин трябвало да се придвижат около километър.

Най-малкият пътник била 3-годишната Варя, дъщеря на третият секретар на посолството Владислав Сорокин, който бил и единствения мъж в групата.

сн. БГНЕС

„Най-трудният участък бе мостът над река Туманная. И накрая, у дома, руската гранична станция Хасан, където нашите хора бяха посрещнати от колеги от външното министерство във Владивосток и автобус, предоставен от администрацията на Приморския край. Той е закара нашите сънародници, завърнали се в родината си, до летището във Владивосток“, обясняват от МВнР на Русия.

Причина за необикновения воаяж на дипломатите са строгите транспортни ограничения, въведени от Пхенян заради пандемията. От миналата година страната е забранила влизането и излизането от Северна Корея на влакове, международните полети също са силно ограничени.

Това не оставило голям избор на руснаците, които трябвало да се приберат на родна земя. Все пак всички те са останали до последно в добро настроение и очевидно са били много щастливи от завръщането си в Русия…

- реклама -