телевизия

Дипломатически скандал между Москва и Лондон, закриха британските сметки на руската телевизия

Британската банка NatWest е закрила всички сметки на руската държавна телевизия RT – Russia Today, съобщаи BBC.

„Те закриха сметките ни във Великобритания. Всички наши сметки. Решението не подлежи на преразглеждане. Хвала на свободата на словото!“, написа в Twitter главният редактор на канала Маргарита Симонян.

Москва: Това е политическа цензура

Русия обвини Великобритания, че е в основата на закриването на банковите сметки на RT и нарече действието това политическо.

„Ние настояваме за обяснение от страна на британските власти възможно най-скоро“, заявиха от руското външно министерство. В комюнике се подчертава, че това решение на банката изглежда, че „е взето в съгласие с Лондон“ и цели да „отстрани източник на информация, неудобна за официалната британска власт, но популярна сред британската аудитория.

Лондон: Решението е автономно право на банката

Великобритания отрече да е свързана със закриването на сметките в NatWest bank.

„Това засяга банката. Те са тези, които решават на кого ще предлагат своите услуги“, каза говорител на премиера Тереза Мей.

NatWest bank to close bank accounts of Russian television channel Russia TodayСпоред RT в писмо от 12 октомври NatWest е предупредила руския телевизионен канал, финансиран от руската държава, че всички негови сметки в банката ще бъдат закрити на 12 декември. В писмото се отбелязва, че решението е окончателно и не подлежи на преразглеждане. Телевизионният канал, финансиран от руската държава, често е обвиняван, че служи за пропаганда на Кремъл. Той е насочен основно към аудитория в Европа и САЩ и излъчва 24 часа на английски, арабски и испански. Телевизията има и британски клон – RT UK, със седалище Лондон.

- реклама -